Xemio, una App per gestionar el procés de quimioteràpia

Durant la quimioteràpia sorgeixen molts dubtes. La falta d’informació és una font d’angoixa per a les pacients, sobretot si de sobte es troben davant d’efectes secundaris del tractament.

Conscient d’aquesta situació per pròpia experiència, l’enginyera en Telecomunicacions i sociòloga, Imma Grau, va concebre Xemio, una aplicació per a smartphones que les acompanyarà durant el tractament. En aquesta iniciativa també hi han treballat l’oncòloga Montserrat Muñoz i l’Associació Catalana de Dones Afectades de Càncer de Mama (Grup Àgata).

De moment, la Fundació iSYS (Internet, Salud y Sociedad) està treballant en el prototip d’aquest projecte -que es podrà presentar aquest hivern- a través d’una campanya de micromecenatge.

 

Entrevista amb Imma Grau, Presidenta de la Fundació iSYS 

Com i quan va sorgir la idea de crear Xemio?

Quan vaig començar a rebre quimioteràpia vaig constatar que l’angoixa davant d’un tractament tan agressiu era important i que la necessitat d’informació era gran. Llavors, vaig dedicar-me a fer un registre d’efectes secundaris i de necessitats, amb la idea de poder generar algun projecte que ajudés a qui estava passant per aquesta experiència.

Què aporta de nou aquesta aplicació per a les pacients?

Directament un “què fer en cas de” o informació sobre com actuar davant d’efectes adversos, tenint en compte els fàrmacs que la usuària estigui utilitzant. És també una eina de valoració de la intensitat dels efectes secundaris, és a dir, un assistent que anirà advertint de qüestions típiques,  com quan es produeix la caiguda deL cabell, i que les animarà a seguir conductes saludables.

Amb l’acompanyament d’aquesta App es mira de reduir l’ansietat de la pacient. Fins a quin punt és difícil controlar l’estat anímic de les pacients durant la quimioteràpia?

L’ansietat és una reacció natural lligada a la por. Amb més informació és més fàcil donar dimensió a allò amb el què t’enfrontes. I si hi ha una guia, com Xemio que t’ajuda a gestionar-ho, es poden reduir els nivells d’ansietat.

Quina va ser la reacció dels oncòlegs que hi col·laboren? Com valoren la iniciativa?

Ells ho valoren molt positivament. De fet han ajudat amb la idea, explicant-nos casos. Per exemple, un d’ells va explicar el cas d’una pacient molt espantada que va acudir a urgències per nafres a les mans i van resultar ser penellons.

 

TERESA MORA

 

 

Deixa un comentari