Els reptes del cribratge de càncer de mama a la XVII Jornada de l’Hospital del Mar

Cribatgecampusmar3

Ponència de Luís Prieto, membre de la Unitat de mamografia i cribratge de l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB)

La XVII Jornada sobre el Càncer de Mama celebrada ahir al Parc de Salut  Mar de Barcelona va permetre posar a debat els reptes del programa de cribratge d’aquest càncer a Catalunya.

Aquesta trobada per a professionals de l’àmbit oncològic va permetre fer una valoració de les tècniques i del marc de treball de les cinquanta-set Unitats Radiològiques catalanes (UR). Uns aspectes que han anat evolucionant d’ençà que va aprovar-se el programa, ara fa vint anys.

 

El cribratge forma part del Programa de Detecció Precoç del Càncer de Mama, impulsat pel Consorci Sanitari de Barcelona. Aquest ofereix una invitació a les dones catalanes d’entre 50 i 69 anys, per tal de realitzar una mamografia preventiva cada dos anys, amb una avaluació anual del procés i els resultats.

“El cribratge amb mamografia és una intervenció efectiva per reduir la mortalitat en un 20%”. Aquesta dada aportada per la Comissió Assessora de Cribratge presenta un “acceptable grau d’acompliment global” en paraules del coordinador de l’Oficina de Cribratge de Catalunya, Luís Prieto. Tanmateix, durant la jornada també es van mostrar els seus efectes adversos. Per exemple, el percentatge de fals positius, és a dir, de càncers que no arriben a diagnosticar-se.

Cribatgecampusmar2

Ponents de la Taula 1: Luís Prieto, Xavier Bargalló, Mercè Reñé i Ana Rodríguez

Per últim, un altre dels punts importants de la jornada va ser la pressió a la qual estan sotmesos radiòlegs i professionals implicats en el cribratge a causa  dels avenços en l’àmbit de la tecnologia. Noves tècniques, nous programes i, fins i tot, una metodologia innovadora que  han de fer front a problemes en la formació acadèmica dels implicats en aquest programa. Així, com les limitacions presents per les mancances econòmiques, produïdes per la situació de crisi actual.

 

Teresa Mora, Elena Martínez 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: