Identificat l’origen de la metàstasis

Després d’investigar durant una dècada com s’origina la metàstasi, el científic català Joan Massegué, del centre mèdic Sloan Kettring de Nova York ha descobert el mecanisme mitjançant el qual les cèl·lules cancerígenes s’estenen a altres òrgans  del cos.

doctorEl seu equip ha estudiat l’extensió de la metàstasis al cervell en càncers de mama o de pulmó, descobrint que les cèl·lules malignes viatgen a través dels vasos sanguinis. Un cop han arribat al cervell, un enzim anomenat plasmina s’encarrega de combatre-les evitant que s’adhereixin a les parets dels vasos formant un nou tumor. A més a més, aquest enzim és capaç d’atacar les cèl·lules canceroses i destruir-les.

El problema apareix quan aquestes cèl·lules ja han desenvolupat el mecanisme per a combatre la plasmina, l’anomenat L1CAM, que actua com a escut. Gràcies al descobriment d’aquest element, l’equip de Massegué podria arribar a trobar un fàrmac que el destruís. No obstant això, l’aplicació no serà immediata ja que s’haurà de provar primer amb ratolins i, si és eficaç, en persones amb risc de tornar a desenvolupar una metàstasi.

La descoberta ha estat publicada en la prestigiosa revista CELL i, tot i que el mateix doctor ha assegurat que el procés no serà fàcil i se’n hauran de provar els efectes secundaris, es tracta d’un gran avenç. Amb això, el futur de la malaltia és molt més optimista i Massegué assegura que al centre on investiga ja treballen amb la creació d’anticossos per a evitar la metàstasis i que s’estan provant amb ratolins per a comprovar-ne la seva viabilitat.

Elena Martínez

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: