“En cas de ruptura sentimental ens hem de preguntar: ho ha provocat el càncer?”

L’Associació Catalana de Dones Afectades de Càncer de Mama ha recuperat el taller d’autoestima i sexualitat, iniciat l’any passat. De nou, l’Iván Gonzàlez, psicoterapeuta, psicodramatista i expert en teràpia de grup, és el responsable d’un curs de vuit sessions amb un programa només definit per les inquietuds de les participants: “L’any passat vam acabar el taller al sex shop, on elles van tocar i descobrir noves eines per a divertir-se amb parella o sense”.

ivan2

Iván González, psicoterapeuta responsable del taller d’autoestima i sexualitat del Grup Àgata

Com va sorgir el taller?

Les sòcies del Grup Àgata sovint traslladaven preguntes a la psiconcòloga dins de l’àmbit de la sexualitat i l’afectivitat, molt relacionat amb l’autoestima, i l’associació va detectar aquest buit d’informació. Llavors vam iniciar el taller i el resultat va ser molt positiu. Ara hem començat una nova tanda i el grup està obert a tothom qui vulgui venir.

Com  plantegeu la sessió?

La sessió es planteja com una teràpia de grup, amb una necessitat concreta que és la sexualitat. Es treballen els interessos individuals, amb els quals la resta del grup s’hi pot veure reflectit, ja que parteixen del mateix denominador comú: el càncer de mama. El taller dura dos mesos i no és un curs tancat, sinó que és el grup qui aporta els temes.

Quina és la franja d’edat continguda?

Tenim dones entre 30 i 70 anys. Busquem compartir, aprendre i comprendre els problemes a través dels altres i el treball en grup permet aportar diferents punts de vista, no només per l’edat, sinó també per l’experiència adquirida al llarg de la vida.

Les persones més joves tenen més facilitat a l’hora de plantejar problemes més íntims?

L’edat no és cap factor determinant. Són precisament les persones més grans les que menys por tenen a parlar de la sexualitat de manera oberta i pura, ja que com diuen elles “ no tenim gaire temps per perdre”.

Hi ha un canvi qualitatiu en la vida d’aquestes persones quan aconsegueixen exterioritzar aquest problema?

Poder parlar de les coses que succeeixen és fer passes endavant en la recuperació de qualsevol problema. En l’àmbit de la sexualitat és molt important poder exterioritzar davant dels altres allò que a una persona l’amoïna. Quan aconseguim això, tenim més del cinquanta per cent guanyat i podem començar a tirar endavant amb el problema. I és que el càncer ens planteja un gran problema, però també ens serveix per a començar a tractar diferent les coses i per aprendre a superar barreres.

L’estètica és un punt que preocupa molt les pacients amb càncer de mama?

Que hagin patit aquesta malaltia no les fa diferents i els meus objectius són els mateixos que els que em plantejaria amb qualsevol altre grup. No obstant si que veig una forta relació entre la imatge i la sexualitat. Quan se’ls hi practica una mastectomia, és necessari saber com assumir i afrontar aquest canvi tan dur i tant ràpid. Però no és una malaltia que afecti només físicament sinó que també ho fa en la relació amb la parella, amb els amics i la família, ho impregna una mica tot.

Quins són els problemes més freqüents relacionats amb la imatge i la sexualitat?

Parlem de diferents fases en el procés de la malaltia però dins d’elles podem trobar estadis diferents. Ens podem trobar amb la caiguda de cabell, l’augment de pes, medicacions, tractaments durs que modifiquen el potencial físic, la líbido… un seguit de factors que juguen en contra de l’autoestima de l’afectada.

La parella és especialment important?

La veritat és que és molt important com viu la parella el procés. És qui les mira, qui les acompanya i qui veu la seva nova imatge. En casos de ruptura, la primera pregunta que ens fem és: ho ha provocat el càncer? Així, la parella pot veure quins problemes tenien abans de l’arribada de la malaltia. Tot s’ha de parlar i mirar de trobar solució. Per això, també hem pensat que seria bo convidar a les parelles al taller.

 

Elena Martínez i Teresa Mora

 

2 comentaris

  1. […] que se realizó a Iván González para dar a conocer más el taller y la asociación. En este link del blog  encontraréis también mas información de la asociación Agata y los diferentes recursos que […]

  2. Reblogged this on CambiayPalante and commented:
    Ivan González trabaja en terapia los processos más difíciles de la sexualidad para las mujeres en un proceso de cáncer de mama

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: