La mastectomia com a mètode de prevenció del càncer de mama

Imagen

És cert que encara no s’ha trobat un tractament definitiu que curi el càncer, però si d’alguna cosa serveix la investigació clínica és per a prevenir-ne els casos. L’Organització Mundial de la Salut estima que el càncer de mama representa un 16% dels casos de càncer femenins però diu, només entre el 5 i el 10% són hereditaris.

Les mastectomies es consideren ja un mètode per a prevenir el càncer de mama i  algunes dones com la famosa i reconeguda actriu Angelina Jolie ja s’han sotmès a aquest  tractament que adopta la cirurgia com a solució. Tot això és possible gràcies a la recerca científica, que ha aconseguit reconèixer les mutacions hereditàries que augmenten considerablement el risc de patir la malaltia. Les dones portadores del gen BRCA1 i el BRCA2 tenen entre un 60% i un 84%  de possibilitats  de desenvolupar càncer.

Ignasi Blanco, responsable del Consell Genètic de l’Institut Català d’Oncologia (ICO) ha declarat que el risc al qual s’exposen aquestes dones, és 10 vegades superior al de la resta, però aconsella uns hàbits de vida saludables i l’extrema vigilància com a alternatives per a reduir aquest risc sense haver de recórrer a la cirurgia. L’expert  també ha recalcat que la extirpació no és una solució definitiva tot i reduir  el risc fins a un 95%, ja que cap estudi científic ho avala.

En aquest cas, Angelina Jolie ha hagut de pagar 3.000 dòlars per a sotmetre’s a un test genètic que reconeix la pertinença del BRCA1 y BRCA2. La mateixa prova  és gratuïta a Espanya i està inclosa a la sanitat pública des de fa una dècada. Es tracta però, d’una cosa molt excepcional que només es realitza per als pacients amb nombrosos  antecedents familiars de càncer o altres causes que  evidenciïn  que el pacient pateix un risc elevat.

Elena Martínez Batalla.

One comment

  1. […] Tècniques pioneres que es troben dins del debat de  l’actualitat i casos com el de l’actriu Angelina Jolie que podrien ser claus en la prevenció del càncer de […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: