[VÍDEO] La literatura allibera les pors de les pacients amb càncer de mama

gAmis“Netejar el dolor i fer d’aquest procés, un projecte enriquidor capaç de renovar les nostres pors i transformar les experiències en energía positiva“.  D’aquesta manera presentava l’artista Ariadna Salvador  els tallers  d’escriptura creativa Bonnie&Clyde durant l’acte literari organitzat per l’associació gAmis. Ella i el seu company Federico Fernández Giordano seran els encarregats de posar les pacients en contacte amb si mateixes mitjançant la literatura. La reunió de l’Associació gAmis ha comptat també amb la presencia de tres autores, les pacients Rosa Dachs i Teresa Ferreiro i la oncóloga Laura Vidal. Cadascuna ha presentat la seva experiencia plasmada al paper en un acte on han acudit una trentena d’afectades.Rosa Dachs s’ha definit com una pacient activa i partícip del procés de curació ja que afirma, “l’època de la malaltia s’ha de viure com una etapa més”. Eclipsi és el que n’ha sortit d’aquesta vivència que l’autora va viure fa cinc anys i un dels motius principals pels que ho ha fet és el poder parlar amb normalitat de la malaltia

“Tenir càncer no representa un període trist, ni inepte ni perdut, només caldrà aprendre a donar vida i a omplir de contingut la malaltia”

 La responsable d’Oncòlogia Ginecològica de l’Hospital Clínic, Laura Vidal, és l’autora del llibre Volem estar amb tu, dirigit a familiars i  amics d’afectats pel càncer ja que assegura: “Estar allà no cura la malaltia però ajuda a superar-la”. Fa anys va marxar als EEUU buscant curar el càncer fins que va adonar-se’n que la única cosa que podria fer era aprendre a conviure amb allò. “Quan un pacient té càncer, l’entorn també té càncer” afirma la oncòloga, i hem d’aconseguir que el pacient participi en aquest procés i sigui capaç de desdramatitzar la situació.

gAmis2 
La oncòloga, a qui un dia van titllar de cruel per dir a un pacient que tenia càncer, s’ha tret l’espineta de dins  demostrant haver entès a les famílies més enllà del diagnòstic i del tractament. El timing i el conèixer al pacient és essencial per a saber el ritme al que la pacient vol rebre la informació.
 
 
Finalment, ha intervingut l’autora del llibre Un bulto en la mama, Teresa Ferreiro. Ella és periodista i assegura haver viscut la seva experiència com a afectada com un projecte més d’investigació. Ha escrit el llibre que ella hagués volgut tenir quan li van diagnosticar la malaltia i ha denunciat la manca de suport per part dels especialistes ja que assegura: “El metge hauria de ser un acompanyant de la pacient durant tot el procés”. Ha parlat de la importància del silenci i l’equilibri interior, de trobar-se a un mateix, de la nutrició i fins i tot de la medicina tradicional xinesa com a tècniques essencials en el procés de curació.
 
“Hem de viure durant el tractament les petites victòries”
 
Aquest ha estat el testimoni més encoratjador de la jornada, que s’ha guanyat el vistiplau de les assistent ja que asseguren: “Són eines totalment necessàries ja que a nosaltres ens anaven donant cops contra la paret i ens treien els dos pits de cop només per veure què hi trobaven”, manifestava una de les assistents.
 
 

 Elena Martínez Batalla

Entrades relacionades:

Comencen nous tallers d’escriptura terapèutica

 

 
 
 

2 comentaris

  1. A la pàgina web antiga, aquesta entrada va rebre el següent comentari:

  2. Ponsetia Negra – 8 de març de 2013 – 12.19

    Gracias por venir a la charla y por vuestras palabras! Enhorabuena por la inicativa 🙂

    Teresa Ferreiro
    t: @unbultoenlamama
    f: http://www.facebook.com/unbultoenlamama

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: