[VÍDEO] La pacient, el factor més important del tractament

Els ponents de la segona taula de l'acte

Els ponents de la segona taula de l’acte

“Si realment volem fer medecina personalitzada, el punt principal és què pensa la pacient”. Aquest argument, presentat pel Dr. Joan Albanell, és una de les múltiples conclusions a les que es va arribar durant la XVIJornada sobre el Càncer de Mama, celebrada el passat divendres 22 de febrer a l’auditori del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona.

Les conferències, organitzades per l’Hospital del Mar, van dividir-se en dues taules dedebat sobre la personalització dels tractaments del càncer de mama. Mentre que la primera va girar al voltant dels biomarcadors, els problemes econòmics i les innovacions al camp de la detecció, a la segona, els ponents van posar l’èmfasi en les pacients.

El Dr. Benigno Acea Nebril, del Servei de Cirurgia General del Complexo Hospitalario Universitario d’A Corunya, va afirmar que “la dona al 2013 també considera la imatge part del tumor”. Per això, no va dubtar en defensar la conservació mamària, tot i que va admetre que els criteris de planificació i la pròpia voluntat de la pacient no sempre ho permeten.

 

 

D’altra banda, Montserrat Calafell, Infermera d’Atenció Continuada de l’Hospital del Mar, va voler destacar la importància que té l’actuació de l’Infermeria Oncològica, que aprofita la seva situació entre professionals i pacients per tal de donar aquests últims tota la informació i el suport que necessitin. A més, també va fer un repàs de l’impacte social que han tingut aquest tipus de tractament als mitjans de comunicació.

El Dr. Joan Albanell, Cap del Servei d’Oncologia de l’Hospital del Mar, va anar més enllà i va definir la personalització com un tipus de medecina participativa, ja que, segons va argumentar, la implicació del pacient és totalment necessària. “Els metges hem d’informar, però l’opinió del pacient ha de ser molt més important que la del doctor”, va argumentar l’oncòleg.

L’exposició més tècnica de tot el matí va venir probablement de la mà de la Directora del Servei d’Oncologia Radioteràpica de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus, Meritxell Arenas. La doctora va enfocar la seva presentació en els aspectes moleculars de la malaltia i també va plantejar com s’ha d’enfocar la personalització a l’àmbit de la radiologia.

 

 

El punt i final a la Jornada el va posar Miquel Prats amb el seguit de conclusions que s’havien pogut extreure de les sis hores que va durar l’acte. Els assistents, afectats i metges de diferents disciplines, van valorar molt positivament les idees presentades i van abandonar la sala amb nous referents de cara al futur. Entre el públic s’hi trobava una representació del Grup Àgata formada per la seva presidenta i una de les sòcies, que van trobar la sessió molt interessant.

Nerea Sala

Galeria fotogràfica completa de l’acte

Entrades relacionades:

La personalització del diagnòstic, el nou repte de l’oncologia

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: