Es descobreix un nou fàrmac per al tractament del cáncer capaç d’inhibir les proteines que fan crèixer els tumors.

Imatge de Flickr de JCB

Imatge de Flickr de JCB

La unitat d’investigació de teràpies mol·leculars contra el càncer (UITM) creada al 2012 per L’ Institut d’Oncologia de la Vall d’Hebron (VHIO)ha provat amb èxit un nou fàrmac que bloqueja les proteïnes que fan créixer els tumors o provoquen la metàstasi. L’estudi l’ha publicat la revista “Cancer Discovery” i hi han participat el VHIO, l’hospital Virgen del Rocío de Sevilla i l’ Institut d’Investigació Sanitària INCLIVA de València i sis centres nord-americans més, com ara el Dana-Farber Cancer Institute.

Durant el tractament s’administren unes nanopartícules que contenen molècules d’àcid ribonucleic  d’interferència(RNAi)  per via intravenosa.  L’efectivitat  però, rau en la capacitat d’aquestes molècules d’arribar dins del tumor i inhibir-ne la síntesi proteica. Aquesta tècnica pionera ja havia triomfat als laboratoris però fins ara no havien aconseguit introduir-la dins del cos del malalt. L’assaig clínic s’ha realitzat amb 41 pacients en fase de metàstasi avançada, i en tots ells, s’ha aconseguit estabilitzar i refrenar la malaltia fins al punt d’aconseguir la regressió completa de la metàstasi en alguns casos.

Ens trobem però, en la fase inicial de l’estudi i això vol dir que la data de comercialització del fàrmac és encara llunyana, tot i que els bons resultats de l’assaig clínic agilitzarán aquest procés d’ara en endevant. El doctor Josep Tabernero, cap del Servei d’Oncologia de l’hospital Vall d’Hebron ha declarat: “Aquesta és la primera evidència per mostrar que el ARNi pot ser administrat a pacients amb càncer de manera eficaç, el que porta a la resposta de tumor significatiu”.

 

Notícies relacionades:

Una nova investigació troba la manera de controlar l’agressivitat del càncer de mama

 

Elena Martínez

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: