[VÍDEO] La informació és un factor clau en la supervivència d’una pacient amb càncer de mama

La Federació Espanyola de Càncer de Mama (FECMA) ha presentat avui l’estudi Necessitats d’informació pel càncer de mama i d’atenció en la supervivència, al Col·legi Oficial de Metges de Barcelona, coincidint amb la celebració del Dia Mundial del Càncer. L’estudi ha comptat amb el suport de l’ Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge de la Universitat de Barcelona i s’ha desenvolupat dins del marc del Pla Director d’Oncologia de Catalunya.

Els doctors i membres d'associacions encarregats de presentar l'estudi sobre les necessitats d'informació

Els doctors i membres d’associacions encarregats de presentar l’estudi sobre les necessitats d’informació

El càncer de mama és el tumor més freqüent entre les dones -26.490 diagnòstics al 2012- i a la vegada, el que presenta una major disposició a la supervivència: un 85%  a 5 anys des del primer diagnòstic. Els avenços tecnològics han fet possible aquesta dada, però la informació coherent, fluida i satisfactòria és encara una assignatura pendent per als professionals. La informació és seguretat i en aquest cas, ha estat abandonada des d’una perspectiva social i sanitària.

A l’estudi han participat dones associades a entitats vinculades a la FECMA d’entre 37 i 64 anys i procedents de 13 comunitats autònomes diferents. Segons elles, la disparitat de criteris clínics, els buits d’informació, una excessiva rotació dels professionals o la limitació d’accés a determinats tractaments, són factors de risc ja que generen desconfiança i impedeixen anticipar i evitar conseqüències desfavorables.

El final del tractament dóna inici a una nova etapa que pot percebre’s com un alliberament però a la vegada, pot significar la pèrdua de protecció i d’incertesa. És en aquest moment quan poden aparèixer efectes secundaris que no han estat comunicats prèviament a les pacients com la pèrdua de memòria, fatigues, problemes ossis etc. Per aquest motiu, conclouen, són necessàries estratègies específiques de comunicació que no es duran a terme si no és amb l’ajut institucional, com ha exigit el Dr. Iglesias, present entre el públic.

Tàrsila Ferro i Joan Prades –investigadors responsables de l’estudi- han exposat els resultats a la cinquantena de pacients que han assistit a la presentació. L’objectiu principal de l’estudi és contribuir al coneixement de les necessitats d’informació durant el procés assistencial y la posterior atenció en la supervivència del càncer de mama. M.A Gimón, el Dr. M.A Borràs i R. Brithz han estat els altres protagonistes d’aquesta mesa.

Al torn de preguntes, les pacients han aprofitat per a reclamar un canvi en la societat dirigit a “la cultura de les capacitats” i no de les discapacitats. Han denunciat algunes denominacions com “supervivent de càncer” que diuen, hauria de ser un simple “afectat de càncer” de la mateixa manera en que una persona pot patir un infart i no per això ha de ser un “infartat” –paraules textuals del Dr. Borràs-.

Elena Martínez

Galeria fotogràfica completa de l’acte

Entrades relacionades: L’estudi sobre les necessitats ha estat considerat un èxit

One comment

  1. […] Notícies relacionades: Els últims fàrmacs contra el càncer retinguts pel Ministeri de Sanitat La informació és un factor clau en la supervivència d’una pacient amb càncer de mama Dr. Prades: “El càncer està protegit de la reforma […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: