El Dia Mundial del Càncer lluita contra els mites erronis sobre la malaltia

Any rere any, el dia 4 de Febrer és un dia de celebració per a tots els afectats de càncer. La Unió Internacional Contra el Càncer (UICC) celebra, amb el recolzament de la  OMS (Organització  Mundial de la Salut) i moltes altres entitats arreu del món, el Dia Mundial del Càncer.

El càncer és actualment  la segona causa de mortalitat dels països desenvolupats, darrere de les malalties cardiovasculars, i es preveu que aquesta tendència es propagui cap als països amb menys recursos. Per aquest motiu, la importància de la celebració rau en la necessitat d’informar de les diferents manifestacions de la malaltia i millorar la qualitat de vida dels malalts.

Aquest any la celebració té com a objectiu principal estendre el coneixement de la malaltia i desmentir les concepcions errònies que es descriuen a l’objectiu 5 de la Declaració Mundial del Càncer. Aquest document consta d’ 11 objectius proposats per al 2020 i està constituïda per experts de tot el món que reclamen una resposta global.

Per a aconseguir-ho, la Federació Catalana d’Entitats Contra el Càncer ens proposa la campanya “El càncer- Sabies què?”.

La campanya pretén refutar aquests quatre mites:

Mite 1: El càncer és un problema de salut

Veritat: El càncer no és només una qüestió de salut. Té importants implicacions socials, econòmiques, de progrés i de drets humans.

Mite 2: El càncer és una malaltia de països rics i de gent gran.

Veritat: El càncer no discrimina. Es tracta d’una epidèmia mundial que afecta totes les edats, amb una gran afectació en els països en vies de desenvolupament.

Mite 3: El càncer és una sentència de mort.

Veritat: Molts càncers que abans es consideraven una sentència de mort ara es poden curar i per moltes més persones, avui en dia, el seu càncer es pot tractar eficaçment.

Mite 4: El càncer és el meu destí.

Veritat: Amb les estratègies adequades, més d’un de cada tres càncers es poden prevenir.

Des del Grup Espanyol de Pacients amb Càncer (GEPAC)  proposen, durant la setmana del 4 al 8 de Febrer, 12 seminaris online dirigits a la formació dels pacients amb càncer i els seus familiars així com informació essencial per a millorar el nostre nivell de vida.

Des de l’Associació Espanyola Contra el Càncer, s’organitza també una jornada divulgativa sota el nom “Foro Contra el Cáncer. Por un enfoque integral. Detectarlo a tiempo puede salvarnos la vida” que pretén abordar íntegrament una lluita efectiva contra la malaltia. A l’Acte hi assistirà també la Princesa d’Astúries, actual Presidenta d’Honor.

A més a més, la UICC ha engegat una iniciativa molt innovadora que pretén estendre l’impacte del Dia Mundial del Càncer a tots els racons del planeta, i ho fa posant a la nostra disposició un mapa mundi on qualsevol usuari pot ubicar la seva iniciativa.

Elena Martínez

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: